Bio

Diederick Ensink is geboren op 29 maart 1986 in Cobham, Groot-Brittannië. In zijn 3e levensjaar verhuisde hij naar Nederland.

Op 5-jarige leeftijd mocht Diederick de laatste 10 minuten van zijn broers pianoles zelf achter de toetsen. Dit heeft hij echter niet lang volgehouden: toen tijdens een heftig theatraal eindakkoord de piano dichtklapte en het glas water van zijn pianodocent op de grond kapot viel durfde Diederick niet meer en gaf er voorlopig de brui aan.

Na het behalen van zijn zwemdiploma’s bleek ook de sport voetballen niet helemaal zijn ding te zijn; tijdens de eerste training en oefenwedstrijd leek het hem handig om bij het doel van de tegenstander te wachten tot de bal kwam. Met het oog op de later in te voeren “buiten-spel” regel was het toch beter om te stoppen met voetbal.

Toen Diederick op 7-jarige leeftijd viool ging spelen was hij verkocht. Jaren later mocht hij aanschuiven in een jeugdorkest en ook thuis, terwijl hij eigenlijk huiswerk moest maken, bracht hij vele uren door achter de piano om zo zichzelf aan de hand van boeken en bekende liedjes op de radio het pianospel aan te leren.

In de laatste twee jaren van zijn middelbare schoolperiode trok Diederick zijn mond open en al zingend kwam hij erachter dat dat niet geheel onaardig klonk. Gevolg: toelating doen op het Conservatorium.

Na een jaar vooropleiding Muziektheater aan het Fontys Conservatorium in combinatie met de MusicAllFactory voor volwassenen was Diederick klaargestoomd voor de vakopleiding Muziektheater, die hij combineerde met een deeltijdstudie Altviool.

 

Na 4 jaar studie sloot Diederick zijn tijd op het conservatorium af met een uitvoerend eindexamen: Een eigen Muziektheatershow “LEEF” met een 78koppig Symfonieorkest met als gastartiest niemand minder dan Guus Meeuwis in een uitverkochte Concertzaal van Theaters Tilburg.

Tijdens zijn studietijd stond hij al met zijn grote teen in het werkveld. Zo vertolkte hij in de Efteling de rollen van Kwark (Titatovershow) en Repelsteeltje (Slotshow Winterefteling 2009/2010), speelde in (Show-)orkesten ter begeleiding van artiesten zoals Trijntje Oosterhuis, Gerard Joling, Acda en de Munnik, Paul de Leeuw en Belle Perez.

Meteen na zijn studie Muziektheater werd Diederick aangenomen voor Jeans 20 “Let’s Celebrate”. Na deze theatertour vervolgde Diederick zijn weg als theatermaker en zette samen met artieste Deborah de Groot een show op de planken die zij samen schreven.

 

In augustus 2011 sloot Diederick zich wederom aan bij de Theatergroep Jeans, die de 21ste show “Grown Up” presenteerde en na deze tour was het weer tijd om met Deborah de Groot een tweede show op de planken te zetten.

Hierna trok Diederick zijn mondharmonica uit het stof en speelde in Jeans 22 “Dynamite” misschien wel tot nu toe zijn grootste lijflied “The Pianoman” van Billy Joel.

Meteen na de laatste voorstelling van Jeans begon Diederick bij de kindervoorstelling Pluk van de Petteflet, waarin hij diverse rollen vertolkte (waaronder de Heen en Weerwolf, Burgemeester, Portier, Werkman en Dokter) en meerdere instrumenten bespeelde (Piano, altviool, dwarsfluit, melodica)

In theaterseizoen 2014/2015 speelde Diederick tot nu toe zijn recordaantal instrumenten in de muziektheatervoorstelling “Een avond met Dorus” van Albert Verlinde Entertainment. Viool, dwarsfluit, contrabas, trombone, xyolofoon, melodica en mondharmonica. Onder bezielende muzikale leiding van Ad van Dijk en Marco Braam en regie van Eddy Habbema was deze productie een hele bijzondere voor Diederick.

Hierna begon Diederick als zanger en multi-instrumentalist bij Dinnershow Pandora, die in het mediapark van Hilversum in studio 21 heeft gedraaid van september 2015 tot december 2018.

De afgelopen jaren stond Purper weer op de planken. ‘Purper’s vier jaargetijden’ in 2016, met een succesreprise in 2017, met Frans Mulder, Erik Breij, Alfred van den Heuvel en Diederick zelf natuurlijk. En ‘Purper’s Passie’, Frans, Erik en Diederick verwelkomden Anne van Veen bij het gezelschap.

Diederick ziet Purper

Dit seizoen staat Diederick op de planken met rascomédienne Trudy Labij en Purper’s voorman Frans Mulder in een wel heel bijzondere voorstelling: ’t is nogal fris voor de tijd van het jaar’. In een eenakter waarin zowel Trudy als Frans hoogtepunten uit hun carrière samenvoegen zorgt Diederick voor de muzikale leiding schreef nieuwe composities. Deze unieke voorstelling is nog maar een beperkt aantal keer te zien in voorjaar 2019. Voor de speellijst klik je hier.

Ook componeerde Diederick nieuwe liedjes voor de muziekvoorstelling Pluk van de Petteflet, in samenwerking met schrijver Mark Haayema en het Nederlands Philharmonisch Orkest, die officieel in premiere gaat op 19 mei 2019 in Paradiso Amsterdam. Met nieuwe composities van Thomas Beijer, Diederick Ensink en teksten van Mark Haayema wordt het verhaal van Pluk verteld en gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest. Veelal zullen deze voorstellingen besloten zijn, maar af en toe wordt er een openbare familievoorstelling gegeven.

Pluk in paradiso

In het najaar 2019 zal Diederick te zien zijn in een duo-voorstelling samen met Frans Mulder. ‘Een halfje Purper’ staat vanaf oktober 2019 in de theaters, verdere info volgt.

Wat gaat er nog meer gebeuren in de toekomst? Diederick heeft frisse moed, staat het liefste elke dag op het podium en hij gaat er alles aan doen om ook in deze tijden te laten zien dat kunst onmisbaar is en dat de Nederlandse bevolking gewoonweg niet zonder muziek kan.

“Ik ga ervoor en werk het liefste op en rondom het podium de benen onder mijn lijf vandaan omdat ik hoop bij te kunnen dragen aan de Nederlandse kunst- en muziekwereld.”